Συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο

IMG_5872

Σήμερα Σάββατο 8 Νοεμβρίου οι εργασίες του Ε´ Θεατρολογικού Συνεδρίου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται κανονικά στα δύο αμφιθέατρα του Κεντρικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Advertisements

Στο κεντρικό Πανεπιστήμιο το Συνέδριο «Θέατρο και Δημοκρατία» από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου οι εργασίες του Ε´ Θεατρολογικού Συνεδρίου συνεχίζονται κανονικά στα δύο αμφιθέατρα του Κεντρικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για πληροφορίες και την τελευταία ενημέρωση να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://theatredemocracy.wordpress.com/blog/

 

Στο Μουσείο Μπενάκη μεταφέρεται το Ε´ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο

Εκτάκτως, οι εργασίες του Ε´ Θεατρολογικού Συνεδρίου έχουν μεταφερθεί για σήμερα στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Διεύθυνση & Επικοινωνία
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
τηλ 210 345 3111
fax 210 345 3743

Τρόποι Πρόσβασης
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 815, 049, 914, 838, Β18, Γ18
ΤΡΟΛΛΕΫ 21
ΜΕΤΡΟ γραμμή 3 (σταθμός ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ σταθμός ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

http://www.benaki.gr/inner/map.htm

Παράλληλες δράσεις

b_3909_img_5070

Το  Τμήμα  Θεατρικών  Σπουδών  του  Εθνικού  και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Θέατρο Σημείο και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες του Ε΄ Πανελληνίου  Θεατρολογικού  Συνεδρίου (Αθήνα, 5-8 Νοεμβρίου 2014) να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις με ειδικές προσφορές στην τιμή του εισιτηρίου κατά τις μέρες διεξαγωγής των εργασιών του συνεδρίου και έως τις 11 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι σύνεδροι μπορούν να επιλέξουν κάποιες από τις ακόλουθες παραστάσεις:

Εθνικό Θέατρο

 1. Μεφίστο των Αριάν Μνουσκίν- Κλάους Μαν σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Κτήριο Τσίλλερ/ Κεντρική σκηνή, 5-8 Νοεμβρίου, 8 μ.μ. & 9 Νοεμβρίου, 7.30 μ.μ.
 2. Μυστικοί αρραβώνες του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Θέατρο Rex/ Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», 5 & 8 Νοεμβρίου, 5.30 μ.μ., 5-7 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ. & 9 Νοεμβρίου, 7.30 μ.μ.
 3. Τρίτο κύμα των Ron Jones και Joseph Robinette σε σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη.

Θέατρο Χώρα, 8 Νοεμβρίου 5.30 μ.μ. & 8.30 μ.μ. & 9 Νοεμβρίου, 7μ.μ.

 

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

 1. Αλεξάνδρεια (Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άραγε;)/ ομάδα Elephas tiliensis σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.

Υπόγειο, 5-8 Νοεμβρίου, 9.15 μ.μ.

 1. Το θηρίο στη ζούγκλα/ ομάδα Προτσές σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη.

Φρυνίχου, 5-6 και 8 Νοεμβρίου, 8 μ.μ.

Θέατρο Νέου Κόσμου

 1. Σταματία, το γένος Αργυροπούλου του Κώστα Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Δώμα (Athens), 5-8 Νοεμβρίου 9.15 μ.μ. & 8 Νοεμβρίου 7 μ.μ.

 1. Αστερισμοί του Νικ Πέιν σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Κεντρική Σκηνή, 8 Νοεμβρίου,7.00 μ.μ. & 9 Νοεμβρίου, 9.30 μ.μ.

 1. Εσωτερικό του Μωρίς Μαίτερλινκ σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.

Κεντρική Σκηνή, 10-11 Νοεμβρίου, 9.15 μ.μ.

 

Θέατρο Σημείο

 1. Καιομένη του Γιον Φόσσε σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.

Κεντρική Σκηνή, 7-8 Νοεμβρίου, 9.30 μ.μ.

 1. Η αρκούδα του William Walton [Όπερα εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ «Η αρκούδα»] σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.

Κεντρική Σκηνή, 10-11 Νοεμβρίου, 9.30 μ.μ.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 1. The Crimson House (Το κόκκινο σπίτι) σε σύλληψη & σκηνοθεσία Λέμι Πονιφάζιο/ MAU.

Κεντρική Σκηνή, 7-8 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ. [για τη συγκεκριμένη παράσταση απαιτείται κράτηση έως τις 6 Νοεμβρίου στις 12.00 μ.μ. – για εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε με alexkritikou@gmail.com ή απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Συνεδρίου]

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία του Συνεδρίου κατά την εγγραφή τους, αλλά και στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, καθημερινά έως τις 12.30 μ.μ., ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη κράτηση θέσεων. Θα υπάρχει σχετική λίστα στη Γραμματεία, όπου θα είναι διαθέσιμες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις και την τιμή των εισιτηρίων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τακτική ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα: https://theatredemocracy.wordpress.com/

 

 

 

 

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

download

Κατά τις ημέρες των εργασιών του συνεδρίου όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Προϋπόθεση για την υπηρεσία αυτή είναι το laptop, PDA, κινητό κ.τ.λ να έχει την δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Η υπηρεσία ασύρματης πρόσβασης παρέχεται ως εξής, ανάλογα με  τις παρακάτω κατηγορίες:

Ειδικά για τους επισκέπτες ισχύουν τα εξής:

Όσοι από τους ακροατές του συνεδρίου δεν έχουν σύνδεση με το πανεπιστημιακό δίκτυο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως επισκέπτες το ασύρματο δίκτυο με έναν νέο λογαριασμό που δημιουργήθηκε ειδικά για το συνέδριο:

Τα στοιχεία του λογαριασμού είναι: Όνομα Χρήστη: theatre Κωδικός: 7966

Ο λογαριασμός σας θα παραμείνει ενεργός έως τις 11/11/2014.

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και οδηγίες σύνδεσης μπορείτε να βρείτε στις σελίδες υποστηριξης της υπηρεσίας: http://help.noc.uoa.gr/wifi.php

Βεβαιώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο – Βεβαιώσεις παρακολούθησης του Συνεδρίου

Όσες και όσοι σύνεδροι επιθυμούν να λάβουν «Βεβαίωση Συμμετοχής» στις εργασίες του Ε΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου με θέμα «Θέατρο και Δημοκρατία», μπορούν να απευθύνονται (επί τόπου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ή ηλεκτρονικά) στην Καίτη Διαμαντάκου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου (mail: diamcat@theatre.uoa.gr).

Όσες και όσοι επιθυμούν να λάβουν «Βεβαίωση Παρακολούθησης» του Ε΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου με θέμα «Θέατρο και Δημοκρατία» θα πρέπει, καθημερινά κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, να εγγράφονται στη Γραμματεία του Συνεδρίου (έξω από τις αίθουσες των συνεδριάσεων). Προκειμένου να παραλάβουν τη «Βεβαίωση Παρακολούθησης» μετά το πέρας του συνεδρίου, θα πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία με την Καίτη Διαμαντάκου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου (mail: diamcat@theatre.uoa.gr).

Περιλήψεις ομιλιών

Πάνω από 150 ανακοινώσεις για τη σχέση θεάτρου και δημοκρατίας περιλαμβάνει το Ε´ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο που οργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών 5-8 Νοεμβρίου 2014. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνεδρίες με θεματική από την αρχαία πόλη έως τη μεταπολίτευση και την κρίση του 21ου αιώνα, και ομιλίες για τη δραματουργία και τη σκηνική πράξη, την αφήγηση, τον χορό και τον κινηματογράφο, που κινούνται σε ένα πλούσιο φάσμα: από το θέατρο ντοκουμέντο, το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο στην Κατοχή και την εξορία έως την performance στον δημόσιο χώρο, τον ακτιβισμό,τις συλλογικότητες, το gay θέατρο τα video games και τον κυβερνοχώρο, στην ελληνική και παγκόσμια σκηνή.

Όλες οι περιλήψεις των ομιλιών στη εδώ.

Πρόσκληση για το συνέδριο

Tο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το Ε´ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, με τίτλο Θέατρο και Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας (1974).

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5-8 Νοεμβρίου 2014, προς τιμήν του καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ, που είναι ιδρυτικό στέλεχος του Τμήματος, διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρός του, είναι Διευθυντής του Επιστημονικού Δελτίου Παράβασις (εκδίδεται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) και ο οποίος αφυπηρετεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η μελέτη και ανάδειξη των σχέσεων του θεάτρου με όψεις της πολιτικής, η διερεύνηση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επηρέασαν τη σκηνική πράξη, τη δραματική γραφή και την καλλιτεχνική δημιουργία σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους και η συνδυαστική τους προσέγγιση. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από μια συνολική προσέγγιση, η πρόκληση ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος και μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του Θεάτρου, τη σχέση του με τη Δημοκρατία και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.

Οι Θεματικές Ενότητες που θα προσφέρουν πεδίο προβληματισμού, με βάση και τις επιμέρους εξειδικεύσεις τους, είναι, ενδεικτικά, οι εξής:

Θέατρο και Δημοκρατία: Κοινές ιστορικές ρίζες και αναφορές

 • Από την αρχαία πόλη στο έθνος-κράτος.
 • Πολιτικές μεταφορές και θεατρικοί μετασχηματισμοί στον 20ό αιώνα.
 • Το θέατρο ως παράγοντας αμφισβήτησης: Οι δεκαετίες πριν από και μετά τον Μάη του ’68.
 • Το θέατρο στην εποχή του παγκόσμιου ιστού.
 • Το θέατρο υπό το πρίσμα της κρίσης των συλλογικοτήτων.

Το ελληνικό ιστορικό παράδειγμα

 • Το θέατρο και η ανάδυση της εθνικής συνείδησης: Όροι, συνέχειες και ρήξεις.
 • Το ελληνικό θέατρο στην εποχή της καχεκτικής δημοκρατίας των μεταπολεμικών χρόνων.
 • Το θέατρο από τη Μεταπολίτευση ώς την κρίση του 21ού αιώνα.

Η πολιτική του θεάτρου και το θέατρο της πολιτικής

 • Κοινό, θεατές ή λαός;
 • Δημοκρατία και αμφισβήτηση: Η πολεμική του πολιτικού θεάτρου.
 • Το θέατρο ως παράγοντας ελέγχου: Η δημοκρατία πάνω στη σκηνή και κάτω από τη σκηνή.
 • Θέατρο και δημοκρατική αγωγή.
 • Θεατρικότητα και δημοκρατικότητα: Πολλαπλές εικόνες και ανακλάσεις.
 • Η πολιτική της δημοκρατίας ως performance.
 • Θέατρο του ακτιβισμού.
 • Δημιουργία, διάδοση και κατανάλωση της θεατρικής αναπαράστασης.
 • Θεατρικά Φεστιβάλ: Πρόταση δημοκρατικής τέχνης ή προϊόν μιας νέας ελίτ;

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα οργανωθούν ειδικές συνεδρίες που απευθύνονται σε νέες/ους ερευνητές ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες εκδηλώσεις για τις οποίες θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις με σχετικές εγκυκλίους.

Υποβολή συμμετοχής

Εάν επιθυμείτε να λάβετε μέρος στο Συνέδριο με ανακοίνωση, θα πρέπει να μας αποστείλετε συμπληρωμένο το συνημμένο έντυπο εγγραφής και περίληψη (έως 300 λέξεις) μέχρι τις 30/6/2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: iremedia@theatre.uoa.gr

Σημειωτέον ότι η διάρκεια της εισήγησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20΄ λεπτά παρουσίασης προκειμένου να υπάρχει χρόνος για συζήτηση.

Η υποβολή των περιλήψεων πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής.

Μετά την υποβολή της αίτησης και της περίληψής σας, θα ενημερωθείτε έως 30/7/2014 για την έγκριση της πρότασής σας και τη δυνατότητα συμμετοχής σας στο Συνέδριο.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ. Ειδικά για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υπόψηφιους διδάκτορες: 30 ευρώ.

Ενημέρωση / Επικοινωνία

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Iωάννα Ρεμεδιάκη

e-mail: iremedia@theatre.uoa.gr

 

Για τακτική ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο μπορείτε να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα: https://theatredemocracy.wordpress.com/

Για την πλήρη εγκύκλιο του συνεδρίου κάντε κλικ εδώ. Για υποβολή συμμετοχής και το έντυπο εγγραφής κάντε κλικ εδώ.